HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2011.06.09. 15:46 Marc Marcov

„Az egészség érték, de tennünk is kell érte”

Interjú Dr. Adorján Gusztáv ügyvezető igazgatóval

A Magyar Kórházszövetség az Érthetően Az Egészségért Alapítvánnyal együttműködve 2011. március 23-án, útjára indította az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMOT. A program során nyílt egészségnapokat, tematikus kiállításokat valamint orvosi továbbképzéseket rendeznek két budapesti és hat vidéki kórházban. A Program középpontjában a prevenció, az egészséges táplálkozás, illetve a betegek terápiás együttműködésének javítása áll. A programsorozat 2011. június 8-án, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban folytatódott. Dr. Adorján Gusztáv ügyvezető igazgatóval beszélgettünk. 

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése alapján az elmúlt években nőtt az emberek egészségtudatossága, több mint 70 százalékuk gondolja úgy, hogy saját maguknak kell tenniük egészségük megőrzése érdekében. Milyen szerepet tölt be egy kórház az egészségmegőrzés folyamatában?

Az Egészségügyi Holding tagkórházaiban, így a Jósa András Oktatókórházban is fontos célkitűzés, hogy az ellátási területén élő betegek számára olyan egészségügyi szolgáltatást nyújtsunk, amely számos más előnye mellett biztosítja az esélyegyenlőséget, a biztonságot, az egyenlő hozzáférés elvét az egészségügyi ellátáshoz. Az ellátási feladat mellett azonban minden egészségügyben dolgozónak, vezetőnek, döntéshozónak látnia kell, egy ország gazdasági jóléte nagymértékben múlik azon, mennyit fordít az egészségmegőrzésre, a prevencióra. Ezen a területen is van felelőssége a kórházaknak. Azt is tudjuk, hogy az egészségügyi felvilágosításnak szinte mindennaposnak kellene lennie, ennek érdekében igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani a régió médiumaival, olyan internetes felületet létrehozni, ahol nem csak a szolgáltatásainkról, de különböző betegségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők. Szeretnénk nem csak a betegek mellett ott lenni, de az egészségeseket is segíteni egy tudatosabb, egészségesebb élet kialakításában.

Milyen egészségmegőrző programokat szoktak szervezni a kórházban?

Csak a legközelebbi rendezvényeinket kiemelve: a Szív Világnapjának üzenetét olyan programokkal kívántunk átadni, amelyek játékosan, szórakoztatóan egészségnevelőek, a mellrák elleni küzdelmet felvállaló programsorozatnak része volt az Egészségügyi Holding és tagkórházai, a Lelki Egészség Világnapján eddig is több korosztályt céloztunk meg, és ez csak néhány rendezvényünk. A Jósa András Oktatókórház a nyíregyházi Lions napon a szakembereken kívül mobil szűrőbuszt is biztosított, amelyen több száz érdeklődő szűrését végezték el, ezzel is hozzásegítve a városlakókat a szűrések igénybevételéhez. A prevenciós programsorozatnak egyik állomása volt az „Így vigyázok az egészségemre” címmel meghirdetett rajzpályázat, melynek eredményhirdetésére több száz gyermek érkezett nemcsak a megyéből, hanem az ország más részéről is.

Programjaink nagy részét csak úgy tudjuk megvalósítani, ha találunk támogatókat, mecénásokat egy jó ügyhöz, és itt a megyében is dolgoznak olyan vállalkozások, cégek, akik ezt a társadalmi feladatot a magukénak érzik, segítve ezzel a mi munkánkat. 

Milyen visszajelzéseket kapnak a betegek részéről az ellátással kapcsolatban? 

Természetesen kapunk hideget és meleget egyaránt. És ez így van rendjén. Egy több mint fél milliós lélekszámú megye ellátása, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, nagy kihívás. Az orvosok, ápolók munkájának alulfinanszírozása már országos szinten megmutatta negatív hatásait, hiszen megindult egy elvándorlás akár külföldre, akár más, jobban fizető szakmák felé. A szakember hiány az ellátás minőségében úgy gondolom még nem éreztette hatását. Ugyanakkor a betegeink türelmetlenebbek, a szakembereinkre háruló feladatok mennyisége és a betegszám azonban nem csökken sőt, egyre többen kerülnek bele az egészségügyi ellátórendszerbe. Azt is látjuk, hogy a lakosok ki vannak éhezve az információra, a helyes életmódhoz kapcsolódó szaktanácsokra, rendezvényeinken is – akár a Szív Világnapi, akár a falunapi szűréseinket említem – nagy számban vesznek részt a lakosok. A Jósa András Oktatókórházban elindult a Tömbkórház beruházás, amely két éven belül olyan európai színvonalú ellátást biztosít mind műszerezettség, mind kubatúrális feltételrendszerben, amelyre büszkék lehetünk majd.

Milyen módon szokták tájékoztatni a kórházban megforduló betegeket a kórház aktualitásairól?

Mint említettem, nagyon jó kapcsolatot ápolunk a helyi és regionális médiumokkal. A megyei és Nyíregyháza város televízióiban heti rendszerességgel adnak interjút orvosaink és szakdolgozóink, amelyek elsősorban az egészséges életmód köréhez tartoznak, illetve felhívják a figyelmet a betegségek korai tüneteire, kezelésének fontosságára. Az írott médiumok is rendszeresen beszámolnak az aktualitásokról, rendezvényeinkről. A Tömbkórház beruházás a zökkenőmentes betegellátás érdekében, szinte hétről-hétre kötelez bennünket a lakosság tájékoztatására, amelyre folyamatosan nagy hangsúlyt helyezünk.

Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMBAN résztvevő kórházakban a szervezők lehetőséget teremtenek mind az orvosoknak, mind a betegeknek, hogy tudást szerezzenek arról, miként lehet hatékonyabb az együttműködésük, ezzel elősegítve a kölcsönös megértést, és a jobb kommunikációt. Miért tartotta fontosnak a csatlakozást ehhez a kezdeményezéshez?

A felfokozott élettempó, a stressz, a munkanélküliségből adódó létbizonytalanság alattomosan hat ki az egészségünkre. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek elhasználódnak, és nem figyelnek oda az intő jelekre. Akkor fordulnak orvoshoz, kérnek tanácsot, ha az egészség, a legfőbb érték, már megsérült. Ezért is tartom fontosnak azokat a programokat, melyek éppen a rizikótényezőkre, a sérülékenységünkre hívják fel a figyelmet. Ezt a gondolatot támasztja alá az Érthetően az Egészségért Alapítvány munkája és rendezvényei is. Örülünk, és megtiszteltetés, hogy ebben a mi kórházunk is partner lehet.

VTS

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr162970758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása