HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2011.06.09. 15:42 Marc Marcov

ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT Nyíregyházán

A Magyar Kórházszövetség az Érthetően Az Egészségért Alapítvány közös programja június 8-án Nyíregyházán járt. Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMNAK a Jósa András Oktatókórház adott helyet. A rendezvény képes beszámolója itt megtekinthető, a sajtóanyagot a tovább gombra kattintva érheti el.

 

 

 

A Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Adorján Gusztáv, elmondta, hogy a kórházban fontos célkitűzés az ellátási területén élő betegek számára olyan egészségügyi szolgáltatást nyújtani, amely számos más előnye mellett biztosítja az esélyegyenlőséget, a biztonságot, az egyenlő hozzáférés elvét az egészségügyi ellátáshoz. „Véleményünk szerint az egészségügyi felvilágosításnak szinte mindennaposnak kellene lennie, ennek érdekében igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani a régió médiumaival, olyan internetes felületet létrehozni, ahol nem csak a szolgáltatásainkról, de különböző betegségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők. Szeretnénk nem csak a betegek mellett ott lenni, de az egészségeseket is segíteni egy tudatosabb, egészségesebb élet kialakításában. Ezért is tartom fontosnak azokat a programokat, melyek éppen a rizikótényezőkre, a sérülékenységünkre hívják fel a figyelmet. Ezt a gondolatot támasztja alá az Érthetően az Egészségért Alapítvány munkája és rendezvényei is. Örülünk, és megtiszteltetés, hogy ebben a mi kórházunk is partner lehet.”

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Dr. Kiss Zoltán Tamás bejelentette, hogy az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. a közeljövőben komplex egészségmegőrző programot hirdet, amelynek keretében a prevenciós szűréseken túlmenően saját szervezésű sportrendezvények, képzőművészeti programok és étrendtanácsadó hálózat kiépítése is szerepelnek. „Mindezek azonban csak úgy valósulhatnak meg, ha a civil szektorban is találunk partnereket törekvéseinkhez, akik fontosnak tartják az egészségesebb életmód népszerűsítését. Az összefogás megteremtése nem könnyű feladat, az összefogás azonban hosszú távon sokkal eredményesebb lehet, amihez szükség van a szektorközi együttműködésekre. Ezért minden olyan kezdeményezés fontos, amely egy jobb életminőséghez segít hozzá bennünket. Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány munkája, szemlélete közel áll a holding egészségmegőrző stratégiájához, ezért is örültem, hogy programjaik egyik helyszíne a Jósa András Oktatókórház lett.”

„Az emberekben már kialakult az igény az egészségügyi információszerzésre. Ennek részeként aktívan keresik az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez kapcsolódó híreket. Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány, felismerve a megváltozott igényeket, tevékeny részt kíván vállalni abban, hogy az érdeklődők – a jelenlegi és potenciális betegek – számára minél könnyebben hozzáférhetővé váljanak a szükséges egészségügyi információk. Ezért indítottuk el a Magyar Kórházszövetséggel együttműködésben, egészségmegőrző programunkat, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára és lehetőségeire” – mondta el Varga-Tarr Sándor, az Érthetően Az Egészségért Alapítvány kommunikációs vezetője. „Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM során egyszerre és összhangban működik együtt az egészségügyi ellátórendszer valamennyi képviselője (orvos, kórház, betegszervezet, szakápoló stb.), és ennek részeként lehetőséget biztosítunk mind az orvosoknak, mind a betegeknek, hogy elmondhassák javaslataikat, valamint tudást szerezzenek arról, hogy miként lehet hatékonyabb az együttműködésük, ezzel elősegítve a kölcsönös megértést, és a jobb kommunikációt.” – összegezte a program céljait Varga-Tarr Sándor. A szakember hozzátette, bár a gyakorlatban természetesen továbbra is az orvos határozza meg a legjobbnak vélt megelőzést, illetve terápiát, viszont a tájékoztatásban fontos szerepet játszhatnak az alapítványhoz hasonló civil szervezetek is, amelyek segíthetik a kórházakat, szakembereket, valamint betegszervezeteket a betegekkel történő információcserében.

A Program ügyét olyan sztárok támogatják, mint Dobó Kata, Görög Zita és Gianni, akik az egészséges életmód fontosságára és a betegek terápiás együttműködésének jelentőségére kívánják fölhívni a figyelmet.

„Az Érthetően Az Egészségért Program nagyköveteként mindig elmondom, nagy győzelemnek tartom, hogy le tudtam tenni a cigarettát! Viszont szeretek jókat enni a barátaimmal, aminek meg is lett az eredménye, mert gyorsan gyarapodni kezdett a súlyom. Úgy éreztem, a dohányzás rabsága után nem akarok egy másikba beleesni, ezért a saját módszeremmel vettem elejét a további hízásnak” - mondta el Gianni az Érthetően Az Egészségért Program nyíregyházi rendezvényén. 

Az egészség nagykövet beavatta az érdeklődőket módszerébe: „Azt gondolom, hogy a szénhidrátok, mint a tészta, beleférnek az étkezésekbe, de ügyelni kellene arra, hogy ne halmozzuk ezeket a típusú ételeket egymásra, és hat óra után semmiképpen ne együnk ilyeneket! Helyette sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mert az olaszok például sokszor azt eszik, aminek eljött az idénye. És ami nagyon fontos, hogy ne rántsunk ki mindent, mert az szintén hízlal!”

Az étkezési tippek mellett a Nyíregyházi Megyei Kórházban tartott egészségnapon Gianni egy személyes vallomást is tett a jelenlévőknek: „Férfiként nagyon nehezen vallottam be, hogy bajban vagyok, segítségre van szükségem. A gyógyulásom alatt rájöttem, hogy nem akkor kell odafigyelni magunkra, amikor már fáj a szívünk, hanem akkor már inkább hiúságból, mert fontos, hogy mit látunk a tükörben. Ezért mondom, hogy én is inkább vagyok hiú, mint beteg, és csak ezt tudom tanácsolni mindenkinek.”

Gianni még azt is megüzente a nyíregyházi hölgyeknek, hogy ők viszont ne legyenek hiúak, és kerüljenek elő a minél kisebb fürdőruhák! Persze csak az egészségük érdekében…

VTS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr322970746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása