HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2011.06.09. 15:49 Marc Marcov

Partnerség és együttműködés az egészségünkért

Interjú Dr. Kiss Zoltán Tamás vezérigazgatóval
 
Az Érthetően Az Egészségért Program nyíregyházi állomásának a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. tagkórháza, a Jósa András Oktatókórház adott helyet. A holding vezérigazgatójával, Dr. Kiss Zoltán Tamással beszélgettünk.

 

 

 

Az egészségügyi holding szemlélete milyen eszközökkel képes segíteni az egészségmegőrzés ügyét? 

Az egyik legfontosabb prioritásunk, hogy elősegítsük a tagkórházak közötti ésszerű és gazdaságos betegáramlást, amely mérhetővé is tehető, annak érdekében, hogy a lakosság számára is világos legyen, milyen eredményeket hozhat az egységes szakmai ellátás. Példaként hagy említsem európai tekintetben is az egyik legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás ellátást biztosító kardiológiai gyógyító eljárásainkat. A szív- és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok hazánkban, megyénkben szintén a vezető halálok. Ezen megbetegedések hatásos kezelése érdekében már négy évvel ezelőtt bevezetésre kerültek az invazív kardiológiai diagnosztikai és terápiás ellátások a Jósa András Oktatókórházunkban. Ma már rendszeresen végezzük a koszorúér katéteres vizsgálatokat és tágítást, valamint a végleges szív ritmusszabályozó eszközök beültetését. Évente kb. 1200 szívkatéterezés, 500 koszorúér tágítás és 200 szív ritmusszabályozó beültetés történik kórházunkban. Ezen beavatkozások bevezetése mérföldkövet jelentett a megye kardiológiai betegeinek ellátásában, lényegesen csökkentve a halálozási arányt, jelentősen javítva a betegeink életminőségét. 

Ésszerű tehát, hogy a megye lakosai számára az adott betegség gyógyításához szükséges legmagasabb diagnosztikai háttérrel rendelkező tagintézmény nyújtson esélyt a gyógyulásra. Mindegyik tagkórházunk esetében kell találnunk olyan területeket, ahol fejlesztenünk kell, és allokálnunk a humánerőforrást és a műszerezettséget. 

Emellett az egységes ellátás mellett arra is nagy figyelmet kell fordítanunk, hogy a megelőzésben is minden tagkórházunk azonos súllyal vegyen részt. Néhány példával illusztrálva: a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő munkatársai létrehoztak egy szűrőcsoportot, mellyel évek óta jelen vannak a falunapi rendezvényeken, de ugyanilyen lakosság közeli a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Nyitott ajtók rendezvénysorozata is. A mentális egészség érdekében az általános iskolás korosztálytól egészen az idős kort felölelő rendezvényeikkel nem csak a mentális egészség fontosságára hívják fel a munkatársaink a figyelmet, hanem a pszichiátriai betegek stigmatizációját is igyekeznek tompítani. És csak néhány példát említettem a sok közül.

A magyar kórházak általában financiális gondokkal küzdenek, amelyekre megoldást kell találniuk. Hogyan lehet forrásokat találni a betegek minél teljeskörűbb ellátását biztosító feltételek megteremtésére?

Nem könnyű ez a feladat. A közvéleményben általános az a vélekedés, hogy az egészségügyben rengeteg pénz van, ugyanakkor a dolgozók és a betegek gyakran a pénztelenséggel, az alulfinanszírozással kénytelenek szembesülni. Tetézi a gondokat, hogy az eszközállomány 80 százaléka is cserére szorul.  Egyre hosszabbak a várólisták, már nemcsak a kórházakban, hanem számos szakrendelésen, sok helyen a kardiológiákon is. 

Egy beszédes adatot hadd említsek: tarthatatlan, hogy megyénkben az országos átlaghoz képest sokkal (mintegy 21 százalékkal) kevesebb a finanszírozás, úgy, hogy közben a lakosság egészségi állapota messze itt a legrosszabb! Ugyanakkor nem ülhetünk ölbe tett kézzel és várhatjuk felülről a segítséget. A jelen gazdasági környezet sem ad most okot arra, hogy abban reménykedjünk, egy csapásra mindenkinek magasabb bért tudunk adni, az elhasználódott egészségügyi ellátórendszert egyik pillanatról a másikra minden kórházunkban csúcsminőségű feltételekre cseréljük le. Most nem tehetünk mást, mint azt, hogy szorosan gazdálkodunk. A programjaink megvalósításához pedig pályázunk, és szorosabbá fűzzük az együttműködésünk a civil szektorral. Fontosak számunkra azok a kapcsolatok is, melyek itt a régióban körül vesznek bennünket.

Milyen összefogás tapasztalható az egészségügy területén dolgozó civil szektorral?

A közeljövőben komplex egészségmegőrző programot hirdet az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt., amelynek keretében a prevenciós szűréseken túlmenően saját szervezésű sportrendezvények, képzőművészeti programok és étrendtanácsadó hálózat kiépítése is szerepelnek. Mindezek azonban csak úgy valósulhatnak meg, ha a civil szektorban is találunk partnereket törekvéseinkhez. Elkötelezett tanárokat, alapítványokat, egyházi képviselőket, olyan újságírókat, akik fontosnak tartják az egészséges életmód népszerűsítését. Az összefogás megteremtése nem könnyű feladat, hiszen minden szektor a saját területén próbál meg boldogulni. Azonban azon el kell gondolkodni, hogy az összefogás hosszú távon sokkal eredményesebb lehet, hiszen nem csak programokra, rendezvényekre kell koncentrálni, hanem stratégiában kell gondolkodni. Ehhez viszont szükség van a szektorközi együttműködésekre. Tehát nem szűkíteném le a kört csak azokra a civil szervezetekre, akik az egészségügy közelében tevékenykednek, ugyanis az egészség megőrzési programoknak az egész társadalmat be kellene hálózniuk.

Miért tartja fontosnak, hogy a Holding tagkórházában is helyet kapjon az Érthetően Az Egészségért Program?

Minden olyan kezdeményezés fontos, amely egy jobb életminőséghez segít hozzá bennünket. Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány munkája, szemlélete közel áll a holding egészségmegőrző stratégiájához, ezért is örültem, hogy programjaik egyik helyszíne a Jósa András Oktatókórház lett. Azt is tudjuk, hogy az egészségügyi felvilágosításnak szinte mindennaposnak kellene lennie, ennek érdekében igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani a régió médiumaival, olyan internetes felületet létrehozni, ahol nem csak a szolgáltatásainkról, de különböző betegségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők. Szeretnénk nem csak a betegek mellett ott lenni, de az egészségeseket is segíteni egy tudatosabb, egészségesebb élet kialakításában. Ebben a törekvésünkben partnerre találtunk az Érthetően Az Egészségért Alapítványában.

VTS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr822970771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása