HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2011.03.28. 13:08 erthetoen

"Fontos, hogy felismerjük, kizárólag önmagunk vagyunk felelősek egészségünkért"

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége csatlakozott az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMHOZ. Interjú Antal Emesével, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökével.

 

A Magyar Kórházszövetség és az Érthetően Az Egészségért Alapítvány 2011 márciusától közösen indít prevenciós programot, amelynek során nyílt egészségnapokat, tematikus kiállításokat, valamint orvosi továbbképzéseket rendeznek két budapesti és hat vidéki kórházban. A program középpontjában a prevenció, az egészséges táplálkozás, illetve a beteg-együttműködés áll. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), amely mindig nagy hangsúlyt fektetett a terápiára és a prevenció hasznosságára, szakértő partnerként vesz részt a programban. A Szövetség munkájáról, terveiről, és a programhoz való csatlakozás okairól beszélgettünk Antal Emesével, az MDOSZ elnökével.

 

Az orvosegyetemeken nem tanulnak részletesen a tápanyagokról. Kihasználják a kórházi orvosok a dietetikában rejlő terápiás lehetőségeket?
Az egyénre szabott táplálásterápia nélkülözhetetlen a betegek állapotának javítása érdekében, a táplálásnak ezért megfelelő szerepet kell kapnia a kezelésben. A dietetikusnak az orvossal és az egészségügyi személyzettel – ápoló, gyógyszerész, gyógytornász, pszichológus – együtt, team-munkában kell dolgoznia. Szerencsére ma már egyre inkább felismerik ebben a dietetikus fontosságát.

 

Milyen kapcsolatokat ápolnak a dietetikusok a háziorvosokkal?
Sajnos a dietetikusok foglalkoztatása az alapellátásban finanszírozási problémák miatt még nem megoldott, pedig a betegségek többsége megelőzhető, illetve visszafordítható lenne korszerű táplálkozással. Ennek szükségességét egyre több háziorvos ismeri fel. Néhány helyen azonban már összefogtak az orvosok, többen együtt foglalkoztatnak egy dietetikust, s a rendelés után átirányítják a pacienst a szakemberhez.

 

Az emberek napjainkban kerülik a számukra irreleváns vagy annak tűnő információkat, így az unalmas, monoton felvilágosító szövegeket is. A dietetikusok milyen módszerekkel törhetik át a laikusok ingerküszöbét?
Arra törekszünk, hogy a szakmai ismereteket közérthetően, szemléletesen, gyakorlati ötletekkel illusztrálva, interaktív módon adjuk át. S ami fontos, hogy mindezen információk tudományosan megalapozott forrásokon alapulnak.

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra, belső és külső PR-rel, sajtóközleményekkel, rendszeres újságíró-továbbképzésekkel, edukációs anyagokkal és előadásokkal. Milyen aktivitásokkal készülnek idén a lakosság megszólítására?
Rendszeresen szervezünk szakmai konferenciákat, melyeknek szerves részét képezik a lakossági fórumok. E lakossági programok során személyre szabott tanácsadással, érdekes előadásokkal, szűrővizsgálatokkal és –mérésekkel, gyakorlati ötletekkel várjuk az érdeklődőket. Havonta jelentetjük egy-egy közérdeklődésre számot tartó témában „Táplálkozási Akadémia” című elektronikus hírlevelünket, amelyet a sajtó, s a nagyközönség felé juttatunk el. Folyamatos a kapcsolatunk a médiával, az egészségmegőrzés, a betegségekhez kapcsolódó táplálkozás és a különböző fogyókúrákkal kapcsolatban számos szakértői megkeresést kapunk.

 

Miért tartották fontosnak a csatlakozást a Magyar Kórházszövetség és az Érthetően Az Egészségért Alapítvány prevenciós programjához?
Fontos számunkra, hogy minden lehetőséget megragadjunk az együttműködésre. Ilyen jellegű kezdeményezés kórházakban még nem volt. Több szervezet összefogásával jelentősebb eredményeket lehet elérni az egészséges táplálkozási szokások és életmód kialakításában. Még mindig számtalan tévhit él a köztudatban, pedig fontos, hogy felismerjük, kizárólag önmagunk vagyunk felelősek egészségünkért. Nem kifogásokat kell keresni, hanem tudatosítani azt, hogy a hosszantartó, jó életminőség alapja az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr392856565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása