HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2009.11.25. 10:42 erthetoen

Várkonyi Andrea újra az egészségügyben

Orvosként diplomázott, de keveset dolgozott klinikán: a szegedi tanulóévek és médiamunkák után hívta a Tv2, melynek 2002 óta egyik vezető arca. Várkonyi Andrea nemrég hétvégi híradós műsorvezetésből előrelépett a hétköznap estékre, és emellett elvállalta az Érthetően Az Egészségért Alapítvány nagyköveti szerepét is. A műsorvezetőt alapítványi szerepvállalásáról kérdeztük.
   

Nagyon fontosnak tartom az alapítvány létrejöttét és céljait, hiszen nem csak egy kiemelt téma mellett kampányol, hanem az egészségügy teljes területét igyekszik lefedni. Az éppen aktuális problémák mellett, időről időre általánosabb ügyekkel is foglalkozik majd, így a szakdolgozók helyzetével, a betegjogokkal, az orvosok és laikusok közötti kommunikációval és még sorolhatnám.

Természetesen a közérdeklődés központjába került ügyek, így a szervdonáció, az orvosok elvándorlása és más „divatosabb” témák kapcsán is olyan szakmai hátteret kíván nyújtani, amely nem csak az orvosok, de a betegek számára is állandó információforrást jelent. S nem utolsósorban az Érthetően Az Egészségért Alapítvány megkeresése nagyon jó időben talált meg.

Már régóta gondolkodtam, hogy hogyan tudnék olyan jótékonysági munkát végezni, amelyben mind orvosi, mind híradós minőségemben jelen lehetek, s most nem csupán arra gondolok, hogy az arcomat adom egy kampányhoz. Az alapítvány elvárja, hogy dolgozzak is a különböző projektekben és ezt nagy örömmel teszem. Számítanak a munkámra, tapasztalataimra és véleményemre, és így sokkal közelebb érzem magamhoz ezt az ügyet, mint eddig bármilyen más ilyen típusú munkát.

Milyen szakmai eszközöket gondol hatékonynak, ami miatt az alapítvány hathatós segítséget tud nyújtani, legyen szó bármilyen kezdeményezésről, egészségügyi problémáról?

Nagyon meggyőző az alapítvány háttere, szakmai és kommunikációs kapcsolatrendszere, hiszen szinte egyedülálló felületek állnak rendelkezésre. Itt nem csupán a háziorvosi rendszer, vagy kórházi rendszer ismeretére és használatára gondolok, hanem az egészségügyi szervezetek, intézmények felületeire és a nagy nyilvánosságot érintő eszközökre, mint újságok, heti és havi lapok, vagy egy nagyobb közterületi kampány.

Külön szerencsésnek tartom, hogy a TV2 is kiemelten támogatja az alapítványt, és így felületeivel sok százezer emberhez tudja eljuttatni a különböző kampányüzeneteket.

Hogy néz ki egy napja így, hogy az alapítványban is szerepet vállalt?

Minden héten egyszer biztosan találkozom az alapítvány munkatársaival, hogy egyeztessünk, és a havi kuratóriumi üléseken is részt veszek. Témajavaslati lehetőségem van és örömmel lektorálom a különböző kommunikációs anyagokat is, valamint mind orvosi, mind újságírói körökben kiterjedt kapcsolatrendszerrel bírok, s ezeket is örömmel vetem be a cél érdekében.

Egyébként nálunk otthon sűrűn előfordul, hogy picit hazaviszem ezt a munkát is. Nóri lányom kedvenc játéka mostanában a „doktorosdi”, egyre nagyobb és nagyobb játék orvosi kellékekkel bíró táskát kell beszereznünk neki, s bizony már előkerült az én igazi fonendoszkópom is, amivel az a kedvence, amikor a szívdobbanást hallja.

Milyen visszajelzéseket kapott alapítványi szerepvállalásáról és a donációs segítségről? 

Eredeti végzettségem miatt sok orvos ismerősöm van, eddig főképpen tőlük érkeztek nagyon pozitív visszajelzések. Szerintük az alapítvány abszolút hiánypótló, és átfogó céljai komoly segítséget nyújthatnak a betegek és orvosok közötti kommunikáció javulásában is. Híradós mivoltom miatt pedig már eddig is sok ilyen témájú megkeresés érkezett, amelyek egy része még akár a Tényekbe is bekerül. Nos… nem panaszkodhatom, sok civil megkeresést is kapok a novemberi sajtótájékoztató óta, most éppen a szervdonáció témakörében.

Milyen eredményekre számít a szervdonáció ügyét támogató kommunikáció kapcsán?

Ha sikerül elérnünk, hogy a családok ne tabuként kezeljék ezt a témát, hanem természetessé váljon, hogy egymás között tisztázzák, kinek mi a véleménye erről a fontos kérdésről, akkor úgy gondolom, hogy fontos lépést tettünk a donáció ügyének javítására. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr652085645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása