HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2009.12.01. 00:07 erthetoen

A Szervkoordinációs Iroda feladatai, tevékenysége

2007. január 1-én kezdte meg az összes magyarországi szervkivételi riadó szervezését a Szervkoordinációs Iroda az Országos Vérellátó Szolgálat Központjának önálló szervezeti egységeként.

Az Iroda alkalmazásában, a vezető koordinátor irányítása alatt jelenleg 5 fő országos koordinátor látja el a szervezési feladatokat, és biztosítja a non-stop készenlétet. A pécsi, szegedi és debreceni transzplantációs centrumokban 2-2 fő félállású, míg Budapesten 3 fő főállású centrum koordinátor látja el a szervkivétellel és beültetéssel kapcsolatos teendőket. A Szervkoordinációs Iroda – transzplantációs központoktól és donorkórházaktól független szervezetként – a 323/2006.(XII.23.) Korm. rendelet alapján szervdonáció szervezésével összefüggő koordinációs tevékenységet végez.

Az Iroda fogadja a donorjelentéseket, majd a lekérdezett donoradatok alapján első véleményt alkot a donor és a szervek átültetésre való alkalmasságáról. Ezután értesíti a területileg és az egyes szervek vonatkozásában illetékes kivevő centrumokat és megszervezi a szervkivételt. Eközben segíti a kórházat a jogszerű adminisztrációban és donorgondozásban.

A dokumentáció véglegesítését minden dobogó szívű agyhalottból történő donáció vonatkozásában az országos koordinátorok végzik, így nemzeti adatbázist kezelnek a donációs-transzplantációs aktivitásról. Ennek összesített és egyszerűsített adatai az Iroda honlapján is megtekinthetők, letölthetők.

A szervkivételek szervezésén kívül a Szervkoordinációs Iroda feladatai közé tartozik még:

  • Donációt ösztönző programok végzése, pl.: kórházlátogatás
  • Donációban résztvevő szakemberek számára továbbképzések szervezése és lebonyolítása: Szervdonációs Tanfolyamok
  • Az intenzív osztályok, transzplantációs centrumok és a közvélemény igényeinek megfelelő rendszeres tájékoztatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr262634804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása