HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2009.12.02. 00:16 erthetoen

Transzplantációs programok Magyarországon, 2009-ben

Összefoglaló a transzplantációs egészségügyi ellátások helyszíneiről, szervek szerint:

A továbbiakban felsorolt beavatkozások kizárólag transzplantációs várólista alapján nyújtható egészségügyi ellátások körébe tartoznak.

 

Veseátültetés:

• Budapest, SE, ÁOK, Transzplantációs és Sebészeti Klinika (1973 óta),

• Debrecen, DEOEC, ÁOK, I. sz. Sebészeti Klinika (1991 óta),

• Pécs, PTE, ÁOK, Sebészeti Klinika (1993 óta),

• Szeged, SZTE, ÁOK, Sebészeti Klinika (1979 óta).

A fent említett centrumok mindegyike végez veseátültetést, tehát 2003-ig ez az egyetlen nem országos centrumban végzett szervátültetés, melynek területi illetékességét mind a donorok, mind a recipiensek vonatkozásában szakminisztériumi rendelet alapján a központok határozták meg.

Magyarországon az első szervátültetés 1962. december 21-én történt. Akkor Németh András végezte a veseátültetést élődonorból (a donorműtétet Petri Gábor végezte) a szegedi egyetem Sebészeti Klinikáján. A transzplantáció műtéttechnikailag sikeres volt, a beteg 79 napot élt a műtét után. Ez volt a világon a 38. emberi veseátültetés, és a Rajnától keletre az első.

 

Szívátültetés:

• Budapest, SE, ÁOK, Ér- és Szívsebészeti Klinika (1992 óta),

• Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (gyermekszív átültetés 2007 óta)

Az első hazai szívátültetést 1992. január 3-án végezte Szabó Zoltán, a recipiens azóta is jól van.

 

Májátültetés:

        • Budapest, SE, ÁOK, Transzplantációs és Sebészeti Klinika (1995 óta)

Magyarország első emberi májátültetését Szécsény Andor és munkacsoportja végezte a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikáján, amely további 4 sikertelen kísérlet, illetve 1987-ben Szegeden egy további műtét követett, míg végül 1995-ben elindult a budapesti májtranszplantációs program Perner Ferenc irányításával.

 

Kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés:

• Pécs, PTE, ÁOK, Sebészeti Klinika (1998 óta),

• Budapest, SE, ÁOK, Transzplantációs és Sebészeti Klinika (2004 óta)

Az első kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést a pécsi egyetem Sebészeti Klinikáján Kalmár Nagy Károly végezte 1998-ban.

 

Tüdőátültetés:

• Bécsi Egyetem, Sebészeti Klinika, Szív- és Mellkassebészeti Osztálya (Allgemeines Krankenhaus) együttműködésben az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Mellkassebészeti Osztályával magyar donortüdő esetén.

 

Hasnyálmirigy-szigetsejt beültetés (humán kísérlet):

• Budapest, SE, ÁOK, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, miután a szigetsejt izolációt kétoldalú együttműködés alapján a Genfi Egyetemi Kórház Sejtizolációs és Transzplantációs Központja elvégezte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr232634818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása