HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2011.05.09. 17:53 Marc Marcov

Összehangolt stratégiával az egészségmegőrzés érdekében

Interjú Dr. Szakács Imrével, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnökével

 

Milyen prevenciós stratégiával rendelkezik Győr-Moson-Sopron Megye?

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat területi önkormányzatként működik, feladatait és hatáskörét az önkormányzati törvény szabályozza. E jogszabály a kötelezően ellátandó feladatok között az egészségügy témakörét is nevesíti. Így kötelező feladat például az alapellátást meghaladó egészségügyi szakellátás biztosítása, az egészségügyi intézményekben tartós gyógykezelés alatt álló gyermekek oktatása, illetve a gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátás, stb. Ezen kötelezően ellátandó feladatokat az önkormányzat elsődlegesen intézményfenntartás keretében oldja meg.

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a megyei közgyűlés meghatározott feladatainak eredményesebb ellátása érdekében bizottságokat is létrehozhat. A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés állandó bizottságainak egyike a Szociális, Egészségügyi és Esélyegyenlőségi Bizottság, melynek kiemelt feladatai közé tartozik a megyei fenntartású egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi intézmények racionális, megfelelő szakmai színvonalú tevékenységének meghatározásában való közreműködés, illetőleg a meghozott döntések végrehajtásának ellenőrzése. 

Ugyancsak jogszabály rögzíti, hogy a megyei önkormányzatnak meg kell határoznia a gazdasági és humán programját is, illetve ezt időről-időre felül kell vizsgálnia. Legutóbb ez 2011 márciusában történt meg, amikor is a testület elfogadta a 2011-2014. közötti időszakra vonatkozó programot, melyben külön fejezetet foglalkozik az egészségügyi ellátás kérdéskörével. 

Hogyan, milyen csatornákon kommunikál a megyei önkormányzat a lakossággal az egészségmegőrzés szempontjából?

Hosszú-hosszú éveken keresztül működtettük pályázati rendszerünket. Ebben állandó helyet kapott az egészségmegőrző tevékenységek támogatása témakör, melyre szinte mindig a legtöbb pályamunka érkezett. Önkormányzatokat, civil szervezeteket tudtunk támogatni rendezvényeik, programjaik sikeres lebonyolításában. Sajnos ebben az évben ezt a keretet nem tudtuk a megyei költségvetésbe beépíteni, de bízunk abban, hogy ez csak átmeneti, és hamarosan vissza tudunk térni az elmúlt évek pályázati gyakorlatához. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) 2002 augusztusában azzal a szándékkal alakult, hogy a minél hatékonyabb megelőzés és rehabilitáció érdekében megpróbálja összefogni a megyében a szenvedélybetegségek ellen küzdő állami és civil szervezeteket. A KEF javaslatára és szakmai hátterével alkotta meg és fogadta el 2002 őszén a megyei közgyűlés a megyei kábítószerügyi stratégiát, melyet azóta rendszeresen felülvizsgál.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ad helyet 2011. május 9-én az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMNAK. Miért tartja fontosnak a kezdeményezést?

„Legdrágább kincs az egészség.” - tartja a régi magyar közmondás, de sajnos ezen népi bölcsesség valóságtartalmára leginkább csak akkor döbben rá az ember, amikor már késő.

Ha az egészségünk megőrzéséről, a betegségek megelőzéséről, a prevencióról hallunk, még mindig hajlamosak vagyunk egy könnyed kézlegyintéssel elbagatellizálni a kérdést. Pedig hibát követünk el, hiszen testi-lelki állapotunk egész életünket meghatározza, pozitív vagy negatív módon, de befolyásolja.

Hazánk az elmúlt évtizedekben szomorú dicsőséget vívott ki magának: a depressziósok, az alkoholisták, az öngyilkosok számadatait tekintve nem túl rózsás a kép. Van még mit változtatni az egészségtelen életmódon, a szervezetre ártalmas étkezési szokásokon, a mozgáskultúrán. Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben minden tevékenység, mely ezen megítélés megváltoztatására, a lakosság felvilágosítására, meggyőzésére, szemléletének formálására irányul, rendkívül fontos és feltétlen támogatandó. Ezért örülök ennek a rendezvénysorozatnak, és különösen annak, hogy a 8 helyszínből álló programsorozat egyik állomása Győr, ott is a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, amely a hazai kórházak között meghatározó szerepet tölt be.

VTS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr682971144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása