HTML

Érthetően

Az Érthetően blogon az Érthetően az Egészségért Alapítvány aktivitásaival kapcsolatban szolgálunk háttéranyagokkal, beszámolókkal, interjúkkal.

Friss topikok

Egészség Kommunikáció Érthetően

2011.03.30. 13:01 erthetoen

"Célunk, hogy az egészségügy ne betegségügy legyen"

"Az egészségügy nem bizonyult sikeres érdekérvényesítőnek az elmúlt időszakban. Ennek a tanulságait le kell vonni. Ha üzeneteinket a lakosságnak és a politikai döntéshozóknak nagyobb hatékonysággal szeretnénk eljuttatni, akkor változtatnunk kell a kommunikációs stratégiánkon." Interjú Rácz Jenővel, a Magyar Kórházszövetség elnökével, a kórházak kommunikációjának új lehetőségeiről.

Milyen kommunikációs stratégiával készül idén a Magyar Kórházszövetség annak érdekében, hogy hatékonyan juttathassa el üzeneteit partnereinek és a lakosságnak? Része-e ennek a stratégiának az új kezdeményezésük, „Az egészségügy rejtett kincsei –avagy az egészségügyi dolgozók kicsit másképp” c. programjuk, mely a kongresszuson kiállítási és fellépési lehetőséget nyújt a tehetséges egészségügyi dolgozóknak?


Az egészségügy nem bizonyult sikeres érdekérvényesítőnek az elmúlt időszakban. Ennek a tanulságait le kell vonni. Ha üzeneteinket a lakosságnak és a politikai döntéshozóknak nagyobb hatékonysággal szeretnénk eljuttatni, akkor változtatnunk kell a kommunikációs stratégiánkon. Fontos és pontos üzeneteket a célszemélyek számára érthetően kell megfogalmaznunk, hogy elfogadtassuk magunkat. Ennek része, hogy az egészségügy rejtett kincseit is az eddigieknél láthatóbbá tegyük – így a gyógyítók kiléphetnek a gyógyítás elefántcsont tornyából és közelebb kerülhetünk a lakossághoz és egymáshoz is.

Milyen szerepet kap az elektronikus média, és azon belül is az internetes média, a Kórházszövetség kommunikációjában?


A kommunikáció módszerei rohamléptekkel változnak. Aki még ma is füstjelekkel akar kommunikálni – az ne csodálkozzon azon, ha a jeleire nem kap választ. Ma már nem a jövő, hanem a jelen az internetes média, amely nemcsak az üzenetek gyors továbbítására, hanem a reakciók azonnali megismerésére is lehetőséget ad.

Az egészségügyi ágazat szereplői közül kikkel képzelnek el együttműködést az év során?


Mindenkivel együtt kívánunk működni, akiknek célja azonos velünk. A mi célunk, hogy paradigmaváltás történjen: az egészségügy ne betegségügy legyen, továbbá gazdasági szinten el tudjuk fogadtatni, hogy az egészségügy nem egy költségvetési kiadási tétel, hanem az egészségipari hátterével a gazdasági válság egyik kitörési pontja.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára országjáró körútra indult, amelynek keretében megbeszéléseket folytatott az ellátórendszer korszerűsítésének elveiről. A kórházak hogyan tudnak részt venni a korszerűsítésben?


Mindenki tudja ma már, hogy ez a rendszer a rendelkezésre álló forrásokból az elvárt minőségben nem működtethető. Így azonnali változtatásokra van szükség. A változtatás iránya: erőforrás koncentráció, integráció és centralizáció. Ebben a szövetségünk és tagkórházaink is proaktív szerepet kívánnak játszani. Úgy valljuk, jobb, ha együtt változtatunk, mintha passzívan elviseljük a rajtunk végrehajtott változtatásokat.

Szócska Miklós szerint a prevenció kiemelt szerepet kap az egészségügyben, és ennek törvényi hátterét is biztosítani fogják. A Magyar Kórházszövetség az Érthetően Az Egészségért Alapítvánnyal együttműködésben indít útjára egy prevenciós programot, Érthetően az egészségért címmel. Miért tartja fontosnak a Kórházszövetség ezt a programot?
A bajt mindig jobb és ráadásul olcsóbb megelőzni, mint később gyógyítani. Erről szól a program is. A várólistáink sajnos túl hosszúak ahhoz, hogy attól kellene félnünk, hogy munka nélkül maradunk, abban az esetben, ha jól működnek a megelőzési programok. Ráadásul az időben felismert betegség esetében jobb hatásfokkal és sikersebben gyógyítunk. Így az érdekek találkoznak.

A Kórházszövetség idei kongresszusán milyen kérdésekkel foglalkoznak a résztvevők?


A napi gondjainkra és bajainkra keressük a közös válaszokat. Ezt szokásunk szerint egy kongresszusi állásfoglalásban is összegezzük. Csak remélni tudjuk, hogy javaslataink egyszer majd a konkrét megvalósulás útjára léphetnek. De hát a gyógyítás már évezredek óta erről szól: keressük a bajok okait, legjobb tudásunk szerint megpróbálunk terápiát javasolni, reméljük, hogy a beteg megfogadja a tanácsainkat és a betegekkel közösen igyekszünk hinni abban, hogy a gyógymód hatásos is lesz. Egyik lépcső sem kihagyható – a tudás, az együttműködés és a hit is kell a gyógyuláshoz. Részünkről egyik sem fog hiányozni.

Mikor kezdődik a Kórházszövetség prevenciós programsorozata?


A folyamat már elindult, most szélesíteni és ismertebbé szeretnénk tenni, karöltve mindenkivel, hiszen az egészség közös érték.

VTS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr632856543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása